Velkommen til dortea.dk

Dejligt at se dig her. Tilmeld dig, helt uforpligtende, mit nyhedsbrev det udkommer hver tirsdag og er fyldt med gode sager.

Ved at tilmelde dig nyhedsbrevet bekræfter du at have læst og accepteret vores betingelser for udsendelse af nyhedsbrev. Du kan altid afmelde dig igen på linket i de nyhedsbreve der sendes ud. Læs vores cookie- og privatlivspolitik her.

dortea.dk

Spirituel Business Coach, Clairvoyant & Forfatter

Tips til hvordan du sætter en skriveproces igang:

Der findes ganske givet lige så mange skriveprocesser som der findes forfattere, og det er naturligvis mine egen personlige forslag du får her:
Du skal vide, hvad du vil skrive om, og hvem din læser er.

Følg min skrive proces her:
1)
Min læser har selv i tanken, at det kunne være spændende at gå Caminoen. Måske tage den lange tur på ca. 800 km og bruge 5-6 uger på det, eller måske bare et stykke af Caminoen som jeg gjorde, en, to eller tre uger. Og min læser er også den, der ikke selv vil gå Caminoen, men være min rejsemakker i tankerne hjemme fra den hyggelige læsekrog.

2)
Lav en oversigt. En oversigt eller kapitelinddeling kan ændre sig hele tiden, men der skal være en form for rød tråd. Hvad bogen ender med, ved jeg sjældent når jeg starter. Men jeg ved, hvad jeg vil løse eller give læseren en oplevelse af. Hvis du skriver og det bare strømmer ud af dig er det jo fantastisk, men vær opmærksom på om det giver mening for andre end dig – hvis det altså ikke kun er til dig selv.
Når jeg skriver i dagbogsformat giver det nærmest sig selv. Dag for dag.

3)
Tag noter. Skriv når det kommer til dig. Men vigtigst af alt skab et skriverum. Ikke kun fysisk, men især mentalt. Sæt tid af til at skrive i.
Mine noter skriver jeg i “noter” på min Iphone. Derefter kopierer jeg dem over på word, hvor de bliver gemt i skyen med det samme.
Min første bog “I selskab med ånder” om hvordan jeg kom fra en trist sovende krop til der, hvor jeg er i dag, forsvandt på et øjeblik. Jeg fik trykket på noget og pist væk var 74 A4 sider. Ikke engang et par ITnørder i Norge kunne finde det, vi taler 2008. Nå, men på med vanten og så skrev jeg det hele igen.
“I selskab med ånder” var min debutbog og den solgte rigtig godt, jeg er stadig meget stolt. Det blev til godt 2.000 stk. Der findes stadig nogle eksemplarer ude ved boghandlerne, men selv har jeg ikke haft nogen på forlaget dortea.dk de sidste tre år, kun som ebog. Den er skrevet til den, der vil finde troen på, at det kan betale sig at turde tage springet til et bedre liv.

Mens jeg gik på Caminoen optog jeg små film. Jeg skriver ikke mens jeg går for jeg har ikke lyst til pauser. Om eftermiddagen skrev jeg som minimum en god time og det samme igen om aftenen. Der skal sætte bevidst skrivetid af, ellers sker der ikke noget.

4)
Jeg var engang på et retorikkursus i Forfatter Foreningen, hvor en af lærerne sagde at man kun sidder tilbage med ca. en femte del af det oprindelige… Av, den sved. Men jeg må også bare sande, at det faktisk næsten holder stik. Man skal virkelig være kritisk. Og gå sin tekst igennem mange gange. En 1/5 del!
Det er der jeg er nu. Jeg er stadig ved 2. gennemskrivning.

5)
Når du er igennem 2. gennemskrivning og har rettet til er det ved, at være tid til du beder et par stykker om at læse din tekst. Her er der bare en ting, der er meget vigtig, og det er at din testlæser skal være en af dem du skriver til. Det er fristende at lade “hvem som helst” læse din tekst, men det er nærmest spild af tid og den feedback du måtte få, giver dig ikke ret meget at gå efter. Får du feedback fra “hvem som helst” kan det skabe mere forvirring end nødvendig, eller din testlæser kan for sød, det kan du heller ikke bruge til noget. Så bed egentlig kun om feedback/respons fra den læser du i sidste ende virkelig skriver din tekst/bog til.

6)
Hvad vil du bruge den feedback som du får fra din testlæser? Jeg ville mærke efter om den feedback jeg får stemmer overens med det jeg har på hjerte. Igen så er det rigtig vigtigt at din tekst henvender sig til din læser, ellers skriver du kun til dig selv.

7)
Du kan nu overveje om dit manuskript skal sendes til et forlag for at se om de vil udgive det, eller du skal overveje om du skal være selvudgiver. Jeg er selvudgiver. Vælger du det sidste, skal du vide der er meget, rigtig meget arbejde i det, du skal kunne lide det. Jeg tænker på det som nogen går til syning eller badminton, jeg går til selvudgiver. Jeg er og bliver selvstændig, og elsker alle de ting jeg må lærer mig hen ad vejen. Der findes flere gruppe på Facebook hvor du kan søge sparring med andre. Og vælger du at sende dit manuskript til et forlag, så vær obs på at man faktisk kun må sende til et forlag af gangen, og det kan tage et par måneder før du hører fra dem. Find et forlag der passer til det du skriver om og søg på nettet hvilke spille regler de har. Uanset hvad du vælger så tager det tid og en god ide er at du har i baghovedet at der kun er en første gang for alting, næste gang er det lettere.

Er din tekst til din hjemmeside, så er det måske nu du skal lægge teksten på så andre kan læse det? Jeg anbefaler at er du selvstændig, helt eller halvt, så skal du have en hjemmeside, hvor din kunder kan finde dig. At starte med en Facebook side kan være okay, men du har bare ikke eje-retten over den, det har du over en hjemmeside.

8)
Skriveblokering. For dælen da osse, det er så træls, men mange lander der. Det kan handle om at du ikke sætter tid af til at skrive, og det kan handle om manglende tro på det du skriver, det kan handle om alt muligt… En måde at få gang i skrivningen er at sætte sig til tasterne 30 minutter og så skrive præcis det der er i tankerne. Måske er det bare nonsens der kommer ud, men så skriv det! Bare du skriver og sidder ved tasterne hver dag og minder dig selv om, hvor fint det bliver når du er færdig.

 

På nyhedsbrevet kan du læse fortsættelsen…

Efterlad en kommentar