At bruge æteriske olier er lettere end du tror.

Du behøver ikke en grad i kemi eller omfattende træning for at vide, hvordan du bruger æteriske olierne effektivt. Med en grundlæggende forståelse af sikkerhedsforanstaltninger og anvendelsesmetoder er det nemt at indarbejde brugen af æteriske olier i din hverdag.

Da forskningen omkring æteriske olier fortsætter med at udvikle sig, er der hele tiden en større og større forståelse for, hvordan man anvender olier, og får de bedste resultater.

Følgende forslag er den information jeg har kunne samle, og ganske personlig. Er du i tvivl eller føler du dig utryk, så spørg altid nogen om råd. Hellere en gang for meget hos lægen, end en for lidt.

Stille og roligt vil du gøre dine egne erfarringer med olierne og uddanne dig selv med, hvordan æteriske olier fungerer, det giver dig mulighed for at nyde de mange fordele, de giver.

Som du lærer at bruge æteriske olier, vil du sandsynligvis bruge en af følgende ansøgningsmetoder:

 • Aromatically Topically (aromatisk)
 • Topically (på huden) 
 • Internally (i kroppen)

Alle disse metoder er sikre, når de anvendes korrekt. En eller flere ansøgningsmetoder kan bruges til en bred vifte af følelsesmæssige og fysiske fordele.

Aromatisk:

Lugten er et værktøj, der kan fremkalde kraftfulde fysiologiske, mentale og følelsesmæssige reaktioner. Æteriske olier absorberes hurtigt af lugte receptorer, som har en direkte forbindelse til det limbiske system ved hjælp af den lugtende nerve. Det limbiske system er en del af hjernen, der understøtter en række funktioner, herunder lugt, følelser, adfærd og hukommelse. Af denne grund har æteriske olier en særlig kraftig effekt via aromatisk anvendelse.

Nogle essentielle olier fremkalder opløftende eller forfriskende virkninger, mens andre er mere beroligende.

Diffusion (forstøver) er en af ??de enkleste metoder til at bruge essentielle olier aromatisk. Diffusere, der bruger kold luft eller vand, er ideelle. Du kan også dryppe et par dråber i en forstøver og spraye mod ansigtet (husk at lukke øjnene) efter behov.

Anvendelse af æteriske olier kræver imidlertid ikke nogen specielle diffusorer.

Du kan opnå de samme sundhedsmæssige fordele ved simpelthen at placere et par dråber æterisk olie i din håndflade, som derefter koppe hænderne omkring næsen, mens du trækker vejret dybt.

Yderligere aromatiske anvendelser til æteriske olier omfatter:

 • Anbring olie på en bomuldskugle og læg i luftens ventilationsanlæg.
 • Bland olier i en sprøjteflaske med vand og spray tåge over møbler, tæpper eller sengetøj
 • Tilsæt olie til et parti vaske- eller tørretumbler
 • Anvendes i husholdningsoverflader

På huden:

Aktuel påføring er en meget effektiv metode til anvendelse af æteriske olier. Fordi æteriske olier har lavmolekylær og er lipidopløselige, trænger de let ind i huden. Når de er absorberet, forbliver de i det påførte område for en lokal fordel.

Selvom æteriske olier absorberes let, er der mange måder at øge absorptionen på. Ved hjælp af fx. en massage øges blodgennemstrømningen til applikationsområdet, hvilket igen forbedrer fordeling i hele kroppen.

Anvendelse af en bærerolie (fx. fraktioneret kokosolie eller jojoba) kan også øge absorptionen, især i hud, der er tør eller flager. Jeg gør det at jeg tager 4-6 dråber bæreolie + 1-2 dråber æterisk olie, blander det i hånden og lægger hænderne på de ønskede sted på kroppen.

For at mindske sandsynligheden for at udvikle en hudoverfølsomhed, især på ung eller følsom hud, er det en gode ide, at bruge en bærerolie (som fraktioneret kokosolie) for at fortynde mere potente olier, og når man prøver en olie for første gang.

Prøv også et par dråber blandet med olie under fødderne.

Anbefalet fortyndingsforhold er typisk en dråbe æterisk olie til tre dråber bærerolie.

Dosis:

Det er altid tilrådeligt at bruge flere små doser hele dagen i stedet for en enkelt stor dosis.

Start med den lavest mulige dosis (1-2 dråber).

Dosis kan gentages hver 4-6 timer efter behov. Fordi hvert individ er unikt, vil dosen variere for hvert individ baseret på størrelse, alder og helbredstilstand.

Der er ikke noget rigtigt eller forkert sted. Brug olierne intuitivt og der hvor du føler det ville være rart.

Fordelagtige områder, du kan anvende æteriske olier:

Dryp olien i hænderne og læg hænderne på de ønskede steder på kroppen:

 • Hals.
 • Pande og øverst på kindbene.
 • Bryst og mave.
 • Ben, og under fødderne.

Andre effektive metoder til huden: 

 • Tilsæt et par dråber olie til et varmt bad.
 • Lav en varm eller kold komprimering ved at blødgøre et håndklæde eller en klud i vand, tilsæt æteriske olier, og anvend derefter på det ønskede område.
 • Tilsæt olie til en lotion eller fugtighedscreme og anvend derefter på huden.

Følsomme områder, der skal undgås:

 • Nogle ansigtsområder, såsom huden omkring øjnene.
 • Øjne og indre ører.
 • Beskadiget eller ellers skadet hud.

Internt:

Visse æteriske olier har en rig kulinarisk historie og kan bruges som kosttilskud, der understøtter en række sunde forhold. Drysser du fx. kanel på din havregryn, sipper et krus pebermynte te eller tilsætter du frisk basilikumblad til din spaghetti? Da bruger du faktisk nogle af de flygtige aromatiske essentielle olieforbindelser.

Dryp 1-2 dråber i et glas vand. Drikkes slurkvis og efter efter behov.

Æterisk olie bidrager med mange sundhedsmæssige fordele såvel som aroma- og aromaegenskaber til fødevarer. Når de er i koncentreret form, kan æteriske olier bruges som kosttilskud til mere målrettede og potentielle sundhedsmæssige fordele. Intern brug er en meget sikker og effektiv metode til anvendelse på grund af de sofistikerede fysiologiske processer i vores kroppe.

Når de indtages, kommer essentielle olier direkte ind i blodstrømmen via mave-tarmkanalen, hvor de transporteres gennem hele kroppen. Æteriske olier er lipidopløselige, så de let transporteres til alle organer i kroppen, herunder hjernen. De æteriske olier udskilles naturligt gennem lever og andre organer.

Sammensætningen af æteriske olier er meget kompleks. Hver bestanddel besidder et unikt sæt biokemiske egenskaber, der reagerer med celler og organer på forskellige måder. Selv om disse virkningsmekanismer ikke er fuldstændigt forstået, er de positive resultater blevet demonstreret. Imidlertid er kroppen kun udstyret til at håndtere passende doser æteriske olier.

Korrekt dosering i henhold til mærkningsanbefalinger og andre faglige retningslinjer bør følges nøje for at undgå toksicitet (ubehag og forgiftning). Fx. er der nogle af olierne det anbefales ikke at drikke. Se venligt anvendelses-skemaet for en sikkerhedskyld.

 

Effektive metoder til intern tilsætning:

 • Brug olier i opskrifter til madlavning eller bagning for at erstatte friske eller tørrede urter og krydderier.
 • Husk at æteriske olier er meget kraftigere end tørrede eller friske urter og krydderier, så start med en meget lille mængde.
 • For mere potente olier kan det være bedre at administrere dem med tandstikkere (dyp enden af en ren tandstik ind i olien og derefter tilsæt i fødevaren) i stedet for hele dråber.
 • Tilsæt æteriske olier til vand, smoothies, mælk, te eller andre drikkevarer.
 • Dryp æteriske olier internt i en veggie kapsel eller tilsæt en lille mængde æblejuice eller yoghurt.

Her kan du se en oversigt over alle olierne – med en ultra kort forklaring.

Her kan du se beskrivelser af de 3 enrolement kits jeg anbefaler – på dansk.

Se eventuelt også de olier jeg har beskrevet på siden: doTERRA-start side

Endnu findes der ikke så meget info. på dansk, der arbejdes dog på højtryk for at det kommer, og når du først er medlem findes der rig mulighed for at spørge i vores lukkede Facebookgrupper.

https://www.mydoterra.com/dorteauggerhoej/#/

I tvivl, ved gener eller livstruendesituationer bør du altid søge læge.

dortea.dk tager forbehold for stavefejl, priser eller andet, der måtte lyde støjende eller være ukorrekte oplysninger. Siden er oprindelig fra doTERRA.