Hvordan bruges olierne?

Det er lettere at bruge essentielle olier end du tror!

Du behøver ikke en grad i kemi eller omfattende træning for at vide, hvordan du bruger de essentielle olierne effektivt.

Med en basis forståelse af sikkerhedsforanstaltninger og anvendelsesmetoder er det nemt at få stor glæde af olierne i din hverdag.

Da forskningen omkring essentielle olier fortsætter med at udvikle sig, er der hele tiden en større og større forståelse for, hvordan man anvender olier, og får de bedste resultater.

Youtube

På min Youtube kanal Dortea Uggerhøj kommer der hver uge nye små inspirationsvideoer til dig.

Er du i tvivl eller føler du dig utryg, så spørg altid nogen om råd. Og gå til lægen, hvis du har brug for det.

Stille og roligt vil du gøre dine egne erfarringer med olierne og uddanne dig selv i, hvordan essentielle olier fungerer, og det giver dig mulighed for at nyde de mange fordele.

Efterhånden som du lærer at bruge essentielle olier, vil du sandsynligvis bruge en, eller flere af følgende anvendelsesmetoder:

 • Aromatisk – at dufte til olien)
 • Topisk  – at smøre olien på huden) 
 • Internt  – at indtage olien)

Alle metoderne er sikre, når de anvendes korrekt. Men bare rolig det er ikke så svært at hitte rundt i. Jeg bruger ofte en eller flere af anvendelsesmetoderne samtidig og til en bred vifte af følelsesmæssige og fysiske ting.

Du kan altid dufte til olierne og lade den ordløse terapi gør sit.

Download listen over hvilke olier der anbefales fortyndet med en bæreolie (fraktioneret kokosolie, mandelolie eller hvad du syntes) og hvilke du kan indtage, og hvilke du ikke bør.

Det vigtigst er at du gør din egen erfaring med, hvordan olierne virker for dig.

Aromatisk:

Duftesansen kan fremkalde kraftfulde fysiologiske, mentale og følelsesmæssige reaktioner. Essentielle olier absorberes hurtigt af lugte receptorer, som har en direkte forbindelse til det limbiske system ved hjælp af den lugtende nerve.

Det limbiske system er en del af hjernen, der understøtter en række funktioner, herunder lugt, følelser, adfærd og hukommelse. Af dén grund har essentielle olier en særlig kraftig effekt via duftsansen.

Nogle essentielle olier fremkalder opløftende eller forfriskende virkninger, mens andre er mere beroligende.

Bryder du dig ikke om en bestemt olieduft, er det ofte netop fordi netop dén olie kan hjælpe dig. Men du behøver ikke tvinge dig selv til duften: Brug den evt. under fødderne til du har vænnet dig til den.

Diffusion (forstøver) er en af de enkleste metoder til at bruge essentielle olier aromatisk på. Diffusere, der bruger kold luft eller vand, er ideelle.

Du kan også dryppe et par dråber i en forstøver og spraye mod ansigtet (husk at lukke øjnene) efter behov. Brug kun glasbeholdere eller brug blandingen med det samme, lad ikke en blanding stå i længere tid i en plastbeholder, da plastikken kan frigive stoffer du ikke ønsker pustet i ansigtet.

Anvendelse af essentielle olier kræver imidlertid ikke nogen speciel diffuser.

Du kan opnå de samme sundhedsstøttende og terapeutiske fordele ved simpelthen at dryppe et par dråber essentiel olie i din håndflade, og derefter “koppe” hænderne omkring næsen, mens du trækker vejret dybt et minut eller to. Undgå fingerne kommer i øjnene.

Det kan ikke anbefales at bruge essentielle olier i aromalamper fx med stearinlys. Du vil muligvis kun opnå duften og ikke den terapeutiske virkning når olien opvarmes da varme og direkte sollys kan ændre olien kemiske egenskaber.

Andre aromatiske anvendelsesmetoder til essentielle olier:

 • Anbring olie på en bomuldskugle og læg den i luftens ventilationsanlæg.
 • Bland olier i en sprøjteflaske med vand og spray tåge over møbler, tæpper eller sengetøj.
 • Tilsæt et par dråber af olien i vaske- eller tørretumbler.
 • Tilsæt et par dråber i vandet til aftørringen af husholdningsoverflader.

På huden:

Direkte påføring er en meget effektiv metode til anvendelse af essentielle olier. Olierne er lavmolekylær og  lipidopløselige, trænger derfor let ind i huden. Når de er absorberet, forbliver de i det påførte område og giver en lokal fordel, men fordeler sig også med medianbanerne og blodet rundt i kroppen.

Selvom olierne absorberes let, er der mange måder at øge absorptionen på. Ved hjælp af fx en massage øges blodgennemstrømningen til det påførte området, hvilket igen forbedrer fordeling i hele kroppen.

Anvendelse af en bærerolie (fx fraktioneret kokosolie eller jojobaolie) kan også øge absorptionen, især i hud, der er tør. Jeg bruger fx 4- 10 dråber bæreolie + 1-2 dråber essentiel olie, blander det i hånden og lægger hænderne på det ønskede sted på kroppen.

For at mindske sandsynligheden for at udvikle en hudoverfølsomhed, især på ung eller følsom hud, er det en gode ide, at bruge en bærerolie (som fx fraktioneret kokosolie) til at fortynde mere potente olier, især når man prøver en olie for første gang.

Prøv også et par dråber blandet med olie under fødderne.

Anbefalet fortyndingsforhold er typisk en dråbe essentiel olie til tre dråber bærerolie.

Dosis:

Det er altid tilrådeligt at bruge flere små doser dagen igennem i stedet for en enkelt stor dosis.

Start med den lavest mulige dosis (1-2 dråber).

Dosis kan gentages hver 4.-6. timer efter behov. Fordi hvert individ er unikt, vil doseringen variere for hvert individ baseret på størrelse, alder og helbredstilstand.

Der er egentlig ikke noget rigtigt eller forkert sted at bruge olierne. Brug olierne intuitivt, og der hvor du føler det ville være rart.

Dryp olien i hænderne + evt. en bæreolie (fx fraktioneret kokosolie), og læg hænderne på de ønskede steder på kroppen:

 • Halsen og nakken.
 • Pande og øverst på kindbene.
 • Bryst/hjertechakra og mave/Solar plexus.
 • Håndleddet/pulsstedet, underarmen.
 • Ben, og under fødderne.

Andre effektive metoder til huden: 

 • Tilsæt et par dråber olie til et varmt bad.
 • Lav en varm eller kold komprimering ved at blødgøre et håndklæde eller en klud i vand, tilsæt essentielle olier, og brug det derefter på det ønskede område.
 • Tilsæt olie til en lotion eller fugtighedscreme og påfør det derefter på huden.

Følsomme områder, der skal undgås:

 • Nogle ansigtsområder, såsom fx huden omkring øjnene.
 • Øjne og indre ører.
 • Beskadiget eller skadet hud.

Internt:

Visse essentielle olier har en rig kulinarisk historie og kan bruges som kosttilskud, der understøtter en række sunde forhold.

Drysser du fx kanel på din havregryn, sipper du til et krus pebermynte te eller tilsætter du frisk basilikumblad til din spaghetti. Så kan du prøve at erstatte det med en dråbe af den ønskede olie.

Dryp 1-2 dråber i et glas vand. Drikkes slurkvis og efter efter behov.

Essentielle olie bidrager og støtter med mange sundhedsmæssige fordele såvel i fødevarer. Når de er i deres koncentrerede form, kan essentielle olier bruges som kosttilskud til mere målrettede og potentielle sundhedsmæssige fordele.

Når olierne indtages, kommer de direkte ind i blodstrømmen via mave-tarmkanalen, hvor de transporteres gennem hele kroppen. Essentielle olier er lipidopløselige, så de let transporteres til alle organer i kroppen, herunder hjernen. De essentielle olier udskilles naturligt gennem lever og andre organer.

Sammensætningen af essentielle olier er meget kompleks. Hver bestanddel besidder et unikt sæt biokemiske egenskaber, der reagerer i cellerne og organer på forskellige måder. Selv om disse virkningsmekanismer ikke er fuldstændigt forstået, er de positive resultater blevet demonstreret. Imidlertid er kroppen kun udstyret til at håndtere passende doser essentielle olier.

Korrekt dosering i henhold til mærkningsanbefalinger og andre faglige retningslinjer bør følges nøje for at undgå toksicitet (ubehag og forgiftning). Fx er der nogle af olierne der ikke anbefales at drikke. (De har sikkerhedsskruelåg og dermed let genkendelige)

Vi bruger også de essentielle olier i vores mad:

 • Brug olier i opskrifter til madlavning eller bagning for at erstatte friske eller tørrede urter og krydderier.
 • Husk at essentielle olier er meget kraftigere end tørrede eller friske urter og krydderier, så start med en meget lille mængde, spidsen af en tandstik eller en enkelt dråbe.
 • For mere potente olier som fx oregano kan det være en god idé kun at starte med tandstikkere (dyp enden af en ren tandstik ind i olien og som derefter omrøres i fødevaren) i stedet for hele dråber.
 • Tilsæt også essentielle olier til vand, smoothies, te eller andre drikkevarer for at  give en lækker smag. Peppermint i kaffe er en af mine favoritter.
 • Dryp essentielle olier i en veggie kapsel (en tøm kapsel) hvori du drypper den ønskede olie, og slug den.

Her i førstegangsforværing finder du gode råd, hvis du oplever en førstegangsforværring.

I min oliebog “Der er en olie til alt” finder du en grundig forklaring på 116 olier, og hvordan de kan anvendes.

I tvivl, eller ved gener eller livstruendesituationer bør du altid søge læge.

dortea.dk tager forbehold for stavefejl, priser eller andet, der måtte lyde støjende eller være ukorrekte oplysninger.