Første-gangsforværring

Første-gangsforværring betyder, at kroppen forsøger at skille sig af med det du indtager.

Ved indtagelse af homøopatisk antroposofisk medicin eller essentielle olier (eller andet), kan der optræde første-gangsforværring. Det er velkendt og et godt tegn. Det betyder i virkeligheden, at kroppen via medicinen er blevet aktiveret. Det kan forståeligt nok virke skræmmende.

En første-gangsforværring er et tegn på at medicinen har mulighed for at hjælpe. Imidlertid er der ingen grund til at lade symptomerne udvikler sig for voldsomt. Derfor anbefales du i de tilfælde, hvor første-gangsforværringen er for kraftig i reaktion, at stoppe indtagelsen af medicinen i nogle dage – indtil symptomerne er klinget af.

En førstegangs-forværring viser sig typisk indenfor minutter eller 2-3 dage. Det er næppe en første-gangsforværring, hvis der optræder ændringer efter 2-3 uger inde i en behandling, du skal da se, hvilke andre forandringer du ellers måtte have gjort.

Efter du er standset med at tage medicinen eller olierne, aftager symptomerne på en første-gangforværring typisk efter 3 til 4 dage i pause. Du anbefales at vente til symptomerne er klinket næsten eller helt af inden du starter op igen. Eller du er der, hvor du var da du startede.

Herefter starter du igen med medicinen eller olien, men i de første 2-5 dage indtages medicinen eller olien mindre hyppigt eller i halv dosis.

Når du starter på medicinen eller olien igen, vil kroppen bedre kunne genkende medicine eller olien, som jo er udvundet af naturen og ikke af kemi, og derfor genkendelig for din krop.

Vær opmærksom på at endnu en første-gangsforværring er et godt tegn, det betyder ikke, at du ikke kan tåle midlet eller olien, men at du nok er mere sensitiv end du lige var opmærksom på.

Dosis efter en første-gangsforværring:

Er der fx ordineret/foreslået 10 dråber 3 x dagligt tages:

5 dråber 3 x dagligt i 3 dage

Derefter 10 dråber 2 x dagligt i 3 dage.

Herefter fortsættes i den angivne mængde og hyppighed igen.

Dosering på de essentielle olier er meget forskellig og derfor kommer jeg ikke med anden retningslinje end: Hold 3-4 dage pause og start derefter op på halv dosis. Og kontakt gerne dit support netværk, mig eksempel.

I visse tilfælde optræder der nye reaktioner efter en pause. I sådanne tilfælde bør du igen nedsætte hyppigheden af indtagelsen, og fx. tage halv dosis i en længere periode på f.eks. 1 til 2 uger.

Kontakt mig gerne, hvis du har spørgsmål i forbindelse med en første-gangsforværring og hellere en gang for meget, end en gang for lidt, især når du er i et forløb hos mig.

For at opnå forbedring må symptombilledet gerne forandre sig i forløbet, skriv evt. ned, hvad du føler og fornemmer undervejs. 

Nogle voksne og især børn kan reagerer i løbet af timer (ja, minutter) på ny medicin, og da er det vigtigt, vi finder den rigtige dosis, så behandlingen gør det bedste for dig.

Husk en første-gangsforværring er ofte et godt tegn, selvom det i nuet måske ikke lige føles sådan…

OBS –

Er du i tvivl, bør du altid kontakte din læge. Medbring den medicin eller olie du har taget.

Billedet herunder viser, hvordan en første-gangsreaktion også kan se ud.

Førstegangsforværring

 

Sådan reagerede jeg på nogle meget stærke multi vitaminpiller.