Smuglæsning fra min næste bog.

Dette er den rå kladde fra min næste bog, den handler om den tætte inderste relation til din mand og til dig selv. Regner med den udkommer 1. august 2020

Kapitel 26

Taknemmelighedsbrevet

Fat pen og papir, det er ikke nok det bliver ved tanken, der skal handling bag ordne.

Konstant bliver vi bombarderet med indtryk og oplevelser vi skal forholde sig til. Alt påvirker os på den en eller anden måde, uanset om vi er meget sensitive eller non-senstive. 20-30% af befolkningen er særlig sensitive. Det vil blandt andet sige, at man har et nervesystem, der opfanger alle vibrationer og stemninger konstant, og har man ikke haft en tryg barndom, ”hænger nerverne lidt mere uden på tøjet” som voksen.

At være særlig sensitiv kan være en kæmpe fordel, når du ved hvordan du bruger din store helt naturlige empati. Men det kan sørme også være en kæmpe byrde at slæbe rundt på, hvis du det meste af dit liv har følt dig forkert.

Det er lige nu, du skal slippe den byrde. Virkelig. Slip den. Hvis du allerede er godt i gang med din personlige selvudvikling, vil det ikke være den store udfordring at få tilgivet og fundet taknemmeligheden.

Har du mange ”lig i lasten” eller er du først lige påbegyndt din bevidste indre rejse til et liv med mere glæde og i din smag, kan det godt komme til at støje, når du skriver dit første taknemmelighedsbrev.

Taknemmelighedsbrevet tager udgangspunkt i oplevelser fra din barndom, dit Teenager tid, din første kæreste, dit forliste ægteskab eller hvad som helst, der ligger som en tyngende oplevelse i dig.

Beslut dig for, hvad du bærer i din sjæl, som du trænger til at slippe og tilgive – det er godt sted at starte.

Hvad er det, der støjer mest inde i dig?

 • Er det fx din eksmand, der fandt en anden og yngre model end dig?
 • Er det din far, der altid var på arbejde og aldrig nærværende i din barndom?
 • Er det din moster som godt viste din mor drak i såkaldt skjul, men som lukkede øjnene og ikke hjalp dig?
 • Er det den skolelære i fjerde klasse, som udstillede dig gang på gang overfor de andre i klassen, fordi du ikke kunne læse?
 • Er det dig selv, fordi du bar dit barn i otte måneder fyldt af skræk og ængstelse, for at finde ud af om der kom en lækker nøddebrun baby ud, på grund at den ferieflirt du havde lige inden du mødte din mand, eller om der kom en helt almindelig bleghvid baby med samme hudfarve som sin far?
 • Er det dig selv, for at ryge i smug eller proppe dig med vingummibamser inden du kommer hjem fra arbejde?

Beslut dig for, hvad du bærer i din sjæl, som trænger til tilgivelse. Vælg et emne ad gangen, start med det der fylder mest.

I taknemmelighedsbrevet til fx din far skriver du fx, at du tilgiver alle de gange du ventede forgæves. Du beder om tilgivelse for alle de gange, du har svaret ham igen, bare for at få en reaktion, om alle de gange du har talt grimt om ham i dine børns påhør, og om alle de gange du har sagt:

”Vi tager hen til morfar og drikker kaffe, men bliver kun kor, for han er simpelthen ikke til at holde ud at høre på.”

Er din far død, kan du sagtens skrive brevet alligevel. Taknemmelighedsbrevet handler knap så meget om, at det bliver afleveret som at det bliver skrevet. Det handler, i det her tilfælde ikke om din far, det handler om dig – helt uanset hvad fortiden vidner om.

Fra start til slut skal taknemmelighedsbrevet skrives så lidt anklagende og bebrejdende som overhovedet muligt. Det kan være svært. Skriv om alle dine følelser og oplevelser, men forsøg at se oplevelserne fra midt på vibrationstrappen, fra nulpunktet i stedet for at være i modstandsfølelserne. Det gavner dig intet, det bliver bare en lang repetition af noget ikke nærende.

Taknemmelighedsbrevet handler ikke om at få luft, men om at få indsigt i dine egne mønstre.

Eksempel: Jeg følte mig så såret fordi jeg følte du ikke så mig.

Fremfor: Jeg er så såret fordi du altid var på arbejde og aldrig havde tid til mig, og når du var hjemme, sad du bare og så TV.

Eksempel: Jeg husker, kun alt for godt min ti års fødselsdag, hvor du ikke nåede hjem.

Fremfor: Det var så tarveligt at du ikke kunne holde fri fra arbejde på min ti års fødselsdag, det glemmer jeg dig aldrig for.

Skriv lige så langt eller kort som du føler for. Skriv evt. over at par dage, så du får alt det med du behøver.

Afslut brevet med at opsummere, hvor du står i dag på trods af det, du har oplevet og tak din far, i det her tilfælde, fordi han har været medvirkende til, at du er blevet det fantastisk menneske du er i dag.

 

Du kan fx slutte taknemmelighedsbrevet med:

I dag, kære far, kan jeg se, at det jeg oplevede som barn, har gjort mig meget opmærksom på, at jeg selv gør alt, hvad jeg kan for at være den allerbedste og kærligste mor for mine børn.

Jeg er også taknemmelig for at min barndom har givet mig oplevelser og erfaringer som jeg kan trække veksler på i dag, hvor jeg snart er færdig uddannelsen som psykoterapeut. Nu glæder jeg mig at kunne hjælpe og støtte andre mennesker.

Tak kære far, jeg har det godt, der hvor jeg står i mit liv, hvor alt er muligt.

 

Dette er et eksempel på, hvordan du kan arbejde med tilgivelse og taknemmelighed i taknemmelighedsbrevene som en kæmpe gave til din personlige udvikling.

Skriv et taknemmelighedsbrev til alle, du føler du har noget ”i klemme” hos. Om du sender det eller ej er helt op til dig. Vælger du, at sende det skal du været meget opmærksom at det er dig, der ønsker personlig vækst og ikke nødvendigvis modtageren. Derfor skal taknemmelighedsbrevet skrives, hvis du agter at sende eller aflevere det, så der er størst mulighed for at modtageren forstår dit budskab. Og forvent ikke det bliver modtaget med samme kærlighed mening som det er skrevet i. Dette er din udvikling og ikke modtagerens.

Du skriver ikke taknemmelighedsbrevet for at bede om tilgivelse, du skriver taknemmelighedsbrevet for at tilgive det der skete i fortiden, og som også sagtens kan være sket så sent som i går. Du skriver fordi du vil slippe den følelse det giver i dig, så du kan komme videre.

Ønsker du en fortsat en relation med den du skriver brevet til, skal du virkelig overveje om det skal sendes eller ej. Kan jeres relation holde til det eller vil det være dødsdømt?

Skriver du taknemmelighedsbrevet uden at aflevere det, kan det have en kæmpe effekt alligevel. Fordi du fra nu af vil se på jeres relation med helt nye øjne, og en ny bevidsthed om, at som personen reagerer er ikke dit, det er deres. Du bliver i din have, og lader dem være i deres have.

Papkassemodellen minder om taknemmelighedsbrevet. I den taler I, lytter og lærer. I lærer hinanden at kende. Når du skriver, er det først en indre proces, der primært er din egen, men som kommer til at have en kæmpe smittende effekt på alle omkring dig. Overvej at kombiner modellerne.

Især dine børn vil have stor effekt af at du arbejder med taknemmelighedsbrevet. Når du slipper, tilgiver og vender det til taknemmelig er det det din sjæl og hele din aura stråler af. For universet og for din sjæl er intet skjult. Taknemmelighedsbrevet er vigtigt for dine børn er det vigtig, tilgiv så de kan slippe for at bære din byrde. 

Når du har skrevet taknemmelighedsbrevet færdig, skal du læse det op – for dig selv, lige så mange gange der skal til, for at du kan læse det uden at blive berørt. Hverken trist, vred, glad eller noget som helst andet. Du skal kunne forblive helt neutral på nulpunktet i dine følelser imens du læser det op. Det er fortid.

Lader du følelserne tage over, er du i deres magt. Du behøver ikke tænke på dig selv som en kold skid. Du skal bare tænke på at det alt sammen høre fortiden tid, det er sket. Du er videre, du er hvor du er i dag, og du er taknemmelighed for lektien. Fra nu af kan du handle mere frit, og ved du har dit frie valg til at ændre på det der ikke føles godt og nærende for dig.

 

Det vil ikke undre om du kommer dertil, hvor du har lyst til at banke på en dør, overrakke den smukkeste og største buket blomster og med et kærligt og ærligt smil sige:

”Tak fordi du lærte mig selv så meget bedre at kende”.

Huske – dette er bare en kladde fra min næste bog, den handler om den tætte inderste relation til din mand og til dig selv. Regner med den udkommer 31. juli på min fødselsdag 2020.

Følg med her på nyhedsbrevet og skriv meget gerne, hvad du syntes. Tak og jeg skriver videre…

Kærligst

Dortea

2 Comments

 1. Inga den 8. april 2020 kl. 12:36

  Hej Dortea,
  Det er simpelthen spændende læsestof igen.?
  Sætningen “for din sjæl og universet er intet skjult” får det hele til at give ekstra mening.
  Jeg får lyst til at skrive det med fed og kursiv på en væg et synlig sted i mit hus.
  Jeg elsker sådanne spot on sætninger.
  Bogen skal da læses når den er klar til det.

  Vh Inga Østergaard

  • Dortea Uggerhøj den 10. april 2020 kl. 7:06

   FED ide. Jeg skal nok lave et billed med præcis den tekst. Tak og god Påske. Kh Dortea

Efterlad en kommentar